Virtual Reality therapie


Veel mensen hebben last van fobieën. Situaties die voor de meeste mensen normaal zijn kunnen bij hen ernstige paniekreacties opwekken. Je begeven in een openbare ruimte met veel mensen, opgesloten raken in een kleine ruimte, van een grote hoogte naar beneden kijken, een spin of een muis tegen het lijf lopen; al deze situaties kunnen mensen van hun stuk brengen. Ze krijgen hartkloppingen, hebben het gevoel dat ze niet meer normaal kunnen ademen en het zweet breekt hen uit. Sommigen krijgen het gevoel in levensgevaar te zijn. Voor de slachtoffers is het erg lastig, omdat ze alledaagse situaties uit de weg moeten gaan om dergelijke paniekaanvallen te vermijden. Meestal weten zij wel dat hun angsten irrationeel zijn, maar de angst is zo sterk dat er niet tegenop de boksen valt.
Therapie voor mensen met een fobie


De beste manier om mensen met een fobie te helpen is door ze stukje bij beetje te confronteren met de situatie die bij hen een paniekreactie oproept; met een druk plein, een supermarkt, een feest, een afgrond. Hierdoor leren zij dat de gevreesde situatie niet gevaarlijk is en laten zij hun brein en lichaam weten dat de angst nergens voor nodig is. Hoewel deze oplossing erg voor de hand lijkt te liggen, is deze niet gemakkelijk toe te passen. De paniekreacties zijn meestal zo sterk dat zelfs een geringe blootstelling aan de gevreesde situatie al te veel is. Zelfs het vooruitzicht om ermee geconfronteerd te worden kan mensen afschrikken.
Virtual Reality als therapie


Voor deze mensen, die door hun fobie verlamd worden, is Virtual Reality een ideaal hulpmiddel. Nu er de afgelopen jaren meerdere Virtual Reality brillen op de markt zijn gebracht en er volop nieuwe apps voor worden ontwikkeld, lijkt de tijd rijp te zijn voor de doorbraak van Virtual Reality therapie. Met behulp van levensechte computersimulaties kunnen mensen met een fobie binnen een voor hen vertrouwde omgeving stukje bij beetje met hun angsten worden geconfronteerd.

In eerste instantie zullen deze beelden een angstreactie opwekken, maar omdat men weet dat de beelden die men ziet niet echt zijn en dat er niets werkelijk mis kan gaan, zal het gevoel langzaam wegebben. Het verstand kan zo voldoende grip krijgen op de irrationele gevoelens om deze te observeren en te doorzien. Door dit herhaaldelijk te doen zullen de klachten langzaamaan afnemen en kan de fobie uiteindelijk wellicht helemaal overwonnen worden.

Een belangrijk voordeel van Virtual Reality therapie is dat je deze ook in de vertrouwdheid van je eigen huis kunt uit voeren. Men hoeft dan niet meer naar een fysieke locatie toe te gaan om daar speciaal op hen toegespitste exposure-behandelingen te ondergaan, maar men kan deze exposure-ervaring naar zichzelf toe halen. Dit biedt vooral een uitkomst aan mensen die door hun angst niet eens de straat op durven.
Virtual Reality therapie bij Denk


Virtual Reality therapie staat nog in de kinderschoenen en wordt vooralsnog alleen aangeboden door Denk, een instelling die speciaal gericht is op het behandelen van lichte tot matige psychische klachten bij volwassenen. Therapie bij Denk valt binnen de generalistische basis-GGZ en wordt dus grotendeels vergoed. Denk biedt de Virtual Reality therapieën sinds 2015 aan. Deze therapieën maken gebruik van de Oculus Rift of de Google Cardboard om de patiënt bloot te stellen aan verschillende situaties. Door bepaalde openbare situaties tot in detail na te bootsen, kan bijna elke fobie behandeld worden.

De aard van de therapie hangt onder meer af van welke Virtual Reality bril men gebruikt. Bij gebruik van de dure maar geavanceerde Oculus Rift dient men bij Denk in de behandelruimte langs te komen. De therapieën die voor de Oculus Rift ontwikkeld zijn, zijn bewezen effectief. Je mag de Oculus Rift echter niet mee naar huis nemen. Toch dienen patiënten ook thuis met Virtual Reality te werken. Wanneer de patiënt zelf geen Oculus Rift heeft, kan hij of zij de Google Cardboard gebruiken. De Google Cardboard is een kartonnen bril waar je een Smartphone in plaatst. Met de app Kolor Eyes kan de Smartphone 3D-beelden projecteren die speciaal ontwikkeld zijn voor Google Cardboard. Je kunt ook op eigen houtje de app Kolor Eyes installeren en jezelf behandelen, maar toch is het aan te raden om eerst een gediplomeerd arts om hulp te vragen. Stel samen met hem of haar een behandelingsplan op, zodat hij of zij je kan begeleiden in het proces. De Google Cardboard is goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen, maar de mogelijkheden tot simulatie zijn beperkt. De Oculus Rift biedt in dat opzicht een meer realistische ervaring. Voor zowel de Oculus Rift als de Google Cardboard bestaan er uitgebreide behandelingsprogramma’s en therapieën. Volg de instructies van de behandelend arts altijd op.