Virtual reality brillen


Lange tijd leken Virtual Reality brillen niet meer dan toekomstmuziek. Met de grootschalige ontwikkelingen van de laatste decennia op het gebied van digitalisering en nanotechnologie is dit futuristische product inmiddels echter werkelijkheid geworden. Nu Oculus, Sony, Samsung en HTC ieder hun eigen Virtual Reality brillen op de markt brengen en binnenkort iedereen er een kan kopen, kan niemand er meer om heen. Naar verwachting zullen Virtual Reality de nieuwste hype worden van de komende jaren.
Virtual Reality brillen worden, net als gewone brillen, op de ogen gedragen. Waar bij een normale bril de glazen zitten, zitten bij een Virtual Reality bril twee beeldschermen die samen zorgen voor de ultieme 3D-ervaring. De door een computer ontworpen beelden worden direct op de ogen geprojecteerd. Het ‘montuur’ van de Virtual Reality bril omsluit de ogen in zijn geheel, waardoor beelden uit de omgeving niet tot de gebruiker door zullen dringen. De gebruiker wordt daardoor niet afgeleid en kan zo helemaal opgaan in een fictieve wereld. Naast rondkijken kan de gebruiker ook rondlopen in de virtuele wereld, waardoor hij zelf deel wordt van deze werkelijkheid. Waar hij ook kijkt en waar hij ook heengaat, overal zal de Virtual Reality bril de bijpassende beelden projecteren. De gebruiker krijgt zo de perfecte, op maat gemaakte ervaring.
Mogelijkheden van Virtual Reality brillen


Hoewel de Virtual Reality brillen nog maar in de kinderschoenen staan, spreken de reeds bestaande functies al sterk tot de verbeelding. In een virtuele wereld waar je rond kunt lopen, kan je er immers ook gamen of zelfs sporten. Wanneer je een virtuele ruimte creëert, kan je daar ook onbeperkt vergaderingen of andere evenementen in organiseren. De gebruiker kan zo in contact komen met mensen van over de hele wereld. Het wordt allemaal nog interessanter wanneer de gebruiker zelf de kans krijg om zijn virtuele wereld te scheppen. Zo kan hij de meest indrukwekkende landschappen ter wereld nabouwen, of zelf een prachtige omgeving ontwerpen. Virtual Reality brillen zijn ideaal voor de mens, die altijd op zoek is naar nieuwe ervaringen. Men gaat naar de bioscoop, de concert, het restaurant, of een ver vakantieoord om daar de beste ervaringen op te doen. Met sites als Youtube, Spotify en Netflix hoeven we niet de deur meer uit om onze favoriete films te bekijken en onze favoriete muziek te beluisteren. Met Virtual Reality brillen zal de gebruiker echter geheel omgeven worden door zijn favoriete beelden en geluiden. Door zelf zijn eigen virtuele werkelijkheid inrichten, kan de gebruiker deze geheel aanpassen aan zijn eigen voorkeuren.
Nadelen van Virtual Reality brillen


Naast voordelen hebben Virtual Reality brillen uiteraard ook enkele nadelen. Als je ze teveel gebruikt kunnen ze schade aan de ogen en het evenwichtsgevoel opleveren. Daarnaast bestaan het risico tot verslaving, of juist tot verveeldheid, wanneer men altijd toegang heeft tot de perfecte ervaring. Een bijkomend gevaar van Virtual Reality brillen is dat de gebruiker ergens tegenaan stoot of ergens over struikelt, aangezien de brillen alle beelden uit de omgeven uitsluiten. Dit gebeurt echter alleen wanneer mensen op een onverstandige manier met het product omgaan. Met het product zelf is niets mis en de voordelen van Virtual Reality overtreffen zeker de nadelen. Virtual Reality brillen kunnen met hun 3D-beelden letterlijk een extra dimensie geven aan de ervaring van het gamen of het sporten. Ook kan men door middel van Virtual Reality mensen van over de hele wereld in virtuele ruimtes bijeen laten komen.
Geschiedenis van Virtual Reality brillen


De eerste Virtual Reality brillen verschenen enkele decennia geleden al op de markt. Voorbeelden hiervan zijn de LEEP Cyberface (1989) en de Nintendo Virtual Boy (1995). Deze apparaten waren echter groot en onhandig en hadden maar weinig mogelijkheden. Ze wisten dan ook niet echt door te breken. Nu we echter veel verder zijn op het gebied van digitalisering en nanotechnologie, zijn de mogelijkheden van Virtual Reality veel groter. Er wordt dan ook volop in geïnvesteerd. Zo werd het bedrijf Oculus, ontwikkelaar van de Oculus Rift, in 2014 opgekocht door Facebook. Sony heeft intussen een concurrerend product met de naam Playstation VR ontwikkeld en mobiele telefoniegiganten Samsung en HTC brachten in 2015 hun eigen Virtual Reality brillen op de markt. Er is veel vraag naar Virtual Reality producten en dat weten deze bedrijven maar al te goed.
Virtual Reality brillen kopen


Vooralsnog zijn Virtual Reality brillen relatief duur en zijn ze bijna alleen via webshops te verkrijgen. De verwachting is echter dat het product bij toenemende vraag ook in de gewone elektronicawinkels zal verschijnen. Na verloop van tijd zal ook de prijs dalen. Wie er echter vroeg bij wil zijn en er een goede prijs voor wil betalen, kan de nieuwste Virtual Reality brillen bestellen bij webshops als Bol.com, ConsoleShop.nl en de VR-Store. Bedenk wel dat brillen die voor verdacht lage prijzen worden aangeboden vaak van aanzienlijk lagere kwaliteit zijn.