Virtual Reality apps en games


De Virtual Reality bril mag dan een knap staaltje techniek zijn, zonder de juiste software heb je er weinig aan. Gelukkig zijn de fabrikanten van de verschillende Virtual Reality brillen volop bezig met het ontwikkelen van bijbehorende apps en games. Mark Zuckerburg, oprichter van Facebook en tevens eigenaar van het bedrijf Oculus, verwacht zelfs dat de apps en games meer zullen opbrengen dan de bril zelf. Omdat er met Virtual Reality veel meer mogelijk is dan met andere media, zullen de apps en games voor de Virtual Reality bril behoorlijk verschillen van de apps en games die we gewend zijn. App-developers zijn volop bezig de mooiste en meest indrukwekkende beelden te ontwerpen en de meest complexe games te ontwikkelen, om zo de Virtual Reality fanaten van het eerste uur aan zich te binden.
Aangezien de Virtual Reality technologie nog in de kinderschoenen staat, is de verwachting dat de apps en games de eerste paar jaren veel te maken zullen krijgen met compatibiliteitsproblemen. Apps en games worden nu voornamelijk voor één bepaald type Virtual Reality bril ontwikkeld. De Virtual Reality brillen die nu in omloop zijn, zoals de Oculus Rift, de Playstation VR, de Gear VR, de HTC Vive en de Google Cardboard, verschillen nog teveel van elkaar, maar wanneer de VR-bril doorbreekt en er meer vraag naar ontstaan zullen zowel de brillen als de apps meer op elkaar afgestemd raken.
De unieke ervaring van Virtual Reality


Virtual Reality biedt een geheel nieuwe ervaring die met geen enkel ander medium, hoe geavanceerd ook, nagebootst kan worden. De hyperrealistische 3D-beelden en -geluiden die de gebruiker aan alle kanten omringen zorgen voor een bijzonder intense ervaring. De virtuele beelden die met de nieuwste technologieën te maken zijn, zijn zo gedetailleerd dat ze bijna reëler lijken dan de echte wereld. Een goed voorbeeld van een fictieve wereld die perfect geschikt is voor Virtual Reality is het populaire MineCraft. De computerversie van dit spel, waarbij men zich in een immense wereld begeeft die geheel bestaat uit gekleurde bouwstenen, heeft al de reputatie zeer verslavend te zijn. Fanatiekelingen gaan nu al helemaal op in de virtuele wereld van MineCraft en dit zal alleen maar toenemen wanneer de VR-bril op de markt komt. De speelervaring van Virtual Reality is zo sterk, dat mensen die zich te lang in deze werkelijkheid ophouden nauwelijks meer onderscheid kunnen maken tussen wat echt is en wat niet, wat uiteraard weer interessante filosofische vraagstukken oplevert. Je bent dus gewaarschuwd…
Google Cardboard


Inmiddels is de Google Cardboard een geduchte concurrent geworden voor de duurdere en meer complexe Virtual Reality brillen. Deze kartonnen head-mounted display, die er op het eerste gezicht uitziet als een kinderspeeltje, is erg goedkoop en bovendien behoorlijk eenvoudig te gebruiken. Elk kind kan er een kopen van zijn eigen zakgeld. Ook voor de Google Cardboard worden veel Virtual Reality apps ontwikkeld, al zullen deze in de meeste gevallen niet compatibel zijn met de meer geavanceerde Virtual Reality brillen. Momenteel is de Google Cardboard erg aantrekkelijk vanwege de lage prijs, maar men moet zich wel realiseren dat deze resulteert in een lagere kwaliteit en een minder intensieve speelervaring.
Verschillende soorten Virtual Reality apps


Virtual Reality apps zijn er in alle soorten en maten. Het merendeel van de apps is echter te classificeren als ‘game’. Virtual Reality geeft een geheel nieuwe dimensie aan het concept gamen. De spelwereld is een stuk realistischer en men kan zich direct in deze fictieve realiteit begeven. De games zelf zijn er natuurlijk ook in alle soorten en maten. Zo zijn er racespelletjes waarbij je letterlijk met de handen aan het stuur door een 3D-omgeving rijdt, vechtspelletjes waarbij je je hele lichaam moet gebruiken, detectivegames waarbij je de virtuele wereld grondig moet doorzoeken, allerlei soorten RPG’s, maar ook ouderwetse arcade games en puzzels.


Naast spelletjes zijn er natuurlijk ook meer serieuze Virtual Reality apps beschikbaar. Zo kan Virtual Reality een belangrijk middel zijn binnen het onderwijs of in de wetenschap, om bepaalde concepten of modellen met behulp van 3D-beelden te illustreren. Voor grafische ontwerpers en architecten is de Virtual Reality bril natuurlijk al helemaal het ideale hulpmiddel. Een andere mogelijkheid van de Virtual Reality bril is om hologrammen te projecteren in de echte wereld. Dit kan bijvoorbeeld met de Microsoft HoloLens. Zo hoef je jezelf niet af te sluiten van de echte wereld, maar zie je de Virtual Reality beelden binnen een voor jou bekende omgeving. Ideaal voor wie met meerdere mensen een spel wil spelen. Deze apps en functies zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er is nog veel meer mogelijk en zolang er veel vraag naar is zal er veel in de ontwikkeling van Virtual Reality producten geïnvesteerd worden.