De Oculus Rift


Dat er veel vraag is naar goede VR-brillen blijkt wel uit de ontstaansgeschiedenis van de Oculus Rift. Deze VR-bril, die in 2012 werd ontwikkeld door het bedrijf Oculus, werd geheel gefinancierd door crowdfunding. Hoewel Oculus ‘slechts’ om $250.000 vroeg, werd er uiteindelijk meer dan $2.500.000 opgehaald. Een kleine twee jaar later, in 2014, kocht Facebook het bedrijf op voor ruim twee miljard dollar; het duizendvoudige van het eerdere bedrag. Zo zie je maar dat waar er een gat in de markt zit, het geld vanzelf begint te stromen.

De Oculus Rift kwam in maart 2016 op de markt en was daarvoor al te bestellen. De meest recente versie is in staat om 3D-beelden in HD op de ogen te projecteren en bijbehorende geluiden in beide oren af te spelen. Het apparaat is bovendien uitgerust met sensoren die alle hoofdbewegingen van de gebruiker nauwgezet registreren. De computer gebruikt deze informatie om de beelden op de bewegingen van de gebruiker aan te passen. Zo lijkt het voor de gebruiker alsof hij in een echte wereld rondloopt. Er zijn inmiddels al veel apps en games ontwikkeld voor de Oculus Rift, waaronder een achtbaansimulator, een bungeejump-simulator en zélfs enkele adultspeeltjes. Vooralsnog is de Oculus Rift alleen beschikbaar voor Windows, Mac of Linux, maar naar verwachting zal het product ook geschikt worden gemaakt voor mobiele apparaten. De Oculus Rift is momenteel te verkrijgen voor een bedrag van €699, maar Facebook streeft ernaar de prijs zo spoedig mogelijk te verlagen om de VR-bril betaalbaar te houden voor het grote publiek. Facebook verwacht de meeste winst te maken op de software en de apps die voor het product zullen worden ontwikkeld.


 


De Playstation VR


Kort nadat Facebook het bedrijf Oculus overnam, begon Sony aan de ontwikkeling van een eigen VR-bril. Het prototype werd voor het eerst getoond op de Game Developers Conference onder de naam Project Morpheus. Later werd het product, vanwege de associatie met de Playstation 4, omgedoopt tot de Playstation VR. Dat Sony overging tot het produceren van een eigen VR-bril was geen verrassing. Eerder ontwikkelde het bedrijf al de Sony HMZ, een zogenaamde ‘head-mounted display’ waarop men films kan afspelen. De kennis was dus al volop aanwezig. Anders dan de Oculus Rift is de Playstation VR specifiek gericht op het gamen. Het product is speciaal ontwikkeld voor Playstation 4 en is dan ook afgestemd op de bestaande Playstation 4-controllers, zoals de Dualshock 4, de bewegingsgevoelige Move-controller en de Playstation Eye-camera. De Move-controllers registreren de bewegingen van de handen en de Eye-camera registreert de locatie van de gebruiker binnen de virtuele wereld. In combinatie met de Playstation VR ontstaat zo de ultieme Virtual Reality ervaring. De gebruiker kan niet alleen rondkijken in de virtuele wereld, maar hij kan ook door deze wereld heen bewegen en dingen aanraken. De testversie van de Playstation VR heeft een HD-scherm van 1080 x 1920 pixels en een gezichtsveld van 90 graden. Naar verwachting komt de Playstation VR in oktober 2016 op de markt.


 


Gear VR


Na Oculus en Sony kwam ook mobiele telefoniegigant Samsung met een eigen VR-bril. Tijdens de IFA werd deze onder de naam Gear VR gepresenteerd. Anders dan bij de Oculus Rift en de Playstation VR heeft de Gear VR geen ingebouwde display. De Gear VR dient slechts als omhulsel voor de Samsungs Galaxy Note 4. Het voordeel van deze constructie is dat de gebruikers hierdoor niet geheel afgesloten zijn van de buitenwereld. Met de camera van hun telefoon kunnen zij gewoon naar buiten kijken. Het succes van de Gear VR is grotendeels afhankelijk van de Virtual Reality apps die voor dit apparaat ontwikkeld zullen worden. Er wordt inmiddels gewerkt aan twee videoapplicaties en verder werkt Samsung samen met diverse filmstudio's en gameontwikkelaars. De Gear VR is sinds 2015 te bestellen. Een goede Gear VR-bril is te verkrijgen vanaf €200, maar met de controller erbij komt men uit op €250. De Galaxy Note 4 moet men apart bestellen en kost zo’n €800.


 


HTC Vive


Hoewel HTC voornamelijk bekend staat om zijn smartphones, is ook dit bedrijf zich gaan richten op de groeiende markt van Virtual Reality producten. Samen met gamebedrijf Valve werkt HTC aan een eigen VR-bril met de naam HTC Vive. Anders dan bij de Oculus Rift of the Gear VR, is de HTC Vive voornamelijk gericht op gebruik binnen de woonkamer. Andere brillen zijn vooral op gebruik buitenshuis gericht, omdat daar meer ruimte is en minder risico om ergens tegenaan te stoten. Om gebruik binnenshuis te vergemakkelijken is de HTC Vive uitgerust met randapparatuur. Zo zijn er twee aan het plafond bevestigde sensoren die alle bewegingen registreren en twee langwerpige controllers waarmee men dingen aan kan wijzen en op kan pakken. Hoewel de HTC Vive toegespitst is op gebruik binnen kleine ruimtes, is er wel een minimum waaraan een ruimte moet voldoen. Zo moet de ruimte ten minste een oppervlakte van 2 bij 2 meter hebben. De HTC Vive zal ook worden uitgerust met de door Valve ontwikkelde app SteamVR, een speciaal op Virtual Reality ingestelde versie van gameplatform Steam. De HTC Vive komt in juni 2016 op de markt en kost in de voorverkoop €899.