VR brillen zijn de toekomst


Virtual reality is de toekomst. We zijn reeds in staat om levensechte simulaties te maken en deze in 3D weer te geven. Het is zelfs mogelijk om in 3D werelden 'rond te lopen'. De 3D simulaties zijn al niet nieuw te noemen. Simulatoren zijn voor schappelijke prijzen en in grote getalen verkrijgbaar. Een van de populairste middelen om jezelf toegang te verschaffen tot 3D werelden is de Virtual Reality (VR) bril. De bril neemt je mee naar een virtuele wereld waarin je op je gemak kunt rondkijken door je hoofd te draaien. Het is net alsof je je daadwerkelijk in de virtuele wereld bevindt. Ook VR brillen zijn al lang geen nieuwigheid meer. Er zijn inmiddels vele modellen van dit technische snufje verkrijgbaar. Ze verschillen erg in kwaliteit, functionaliteit, prijs en gebruiksgemak.Mobiel vs. Bekabeld


Het grootste onderscheid dat je kunt maken is de tweedeling in mobiele VR brillen en bekabelde VR brillen. Zoals de naam al zegt zit de bekabelde vr bril vast aan een snoer, hij moet hiermee verbonden zijn om beeld te geven. Een mobiele VR bril kun je overal opzetten, zodat je hem altijd met je mee kunt nemen. Er zijn meer verschillen tussen de twee typen brillen en er zijn ook nog weer verschillen tussen de verschillende brillen die behoren tot een type VR bril.
Een mobiele VR bril bevat ingebouwde hardware, maar het kan ook zijn dat je een smartphone kunt gebruiken om de virtuele 3D wereld te creëren. Binnen de categorie mobiele VR brillen is er veel verschil tussen de diverse brillen. Er zijn wel tientallen verschillende soorten te onderscheiden. Dit heeft niet alleen te maken met het materiaal waar ze van gemaakt zijn en hoe ze eruit zien. Zo zijn er bijvoorbeeld brillen die ingebouwde sensoren hebben, die andere brillen niet hebben. De sensoren die je in sommige brillen aantreft kunnen snelheid en bewegingen meten, zodat de beleving van de wereld waar je je in bevindt levensecht wordt. Bij sensorloze VR brillen wordt deze taak overgenomen door de mobiele telefoon. Door dit vrij essentiële verschil tussen de brillen kunnen verschillende mobiele VR brillen onderling flink verschillen qua prijs.
Bekabelde VR brillen, ook wel static VR brillen genoemd, hebben geen of weinig ingebouwde hardware. Ze moeten aangesloten worden op de computer. Wel hebben ze een ingebouwd scherm en sensoren die bij veel mobiele VR brillen ontbreken. De bekendste statische VR bril is de Oculus Rift. Dit model is veel in het nieuws geweest en er zijn vele video’s beschikbaar van mensen die deze bril testen of gebruiken. De Oculus Rift heeft, net als andere statische VR brillen veel mogelijkheden en de graphics zijn erg fraai.
Welke bril kun je het beste kopen?


Welke bril het beste bij jou past hangt af van je budget en hoe je de bril wilt gebruiken. Over het algemeen zijn statische VR brillen kwalitatief beter, onder andere omdat ze de processor van een goede computer kunnen gebruiken. De simulaties zijn levensecht en het lijkt net alsof je je in een computerspel bevindt. Het grote nadeel is de bekabeling. Met een mobiele bril kun je vrij rondlopen om de ervaring nog echter te maken. Dit heeft op zijn beurt weer het nadeel dat de kans op ongelukken/valpartijen groter is.